Wednesday, December 29, 2010

Baru blajar buat Pizza

I xtau nk bg nama ape kat pizza ni..hehe

I love to eat pizza... so...sy berminat mencuba utk buat sendiri makanan2 yang saya suka makan...Maka, saya pun pergi lah ke supermarket (Taman fajar sandakan) utk membeli barang2 yang di perlukan untk menghasilkan sentuhan pertama pizza hut saya nie...

tak di nafikan...mahal gak la bahan2 wat pizza ni...yg mahal tu cheese je pun..hehe... i suka cheesee..so i beli sebuku terus...

ok lah...mari i bgtau camna cara nak wat pizza mengikut resepi saya...


BAHAN-BAHAN UNTUK DOH
1.     250gm tepung
(Preferable high protein flour/bread flour, OR tepung gandum)
2.     250ml air suam
3.     1/2 peket yeast
4.     sedikit garam and gula

CARA-CARA MEMBUAT DOH

1. Rendam yeast dalam air suam (skit je la takyah la sampai abis 250ml tu) + sedikit gula
2. ayak tepung, buh sedikit garam
3. bila yeast dah kembang naik... masukkan yeast dalam tepung..pastuh add water skit2..
and uli sampai agak2 jadik cam smalam ok?
4. tutup bekas ngan tuala lembab.. biar 45mins to 1 hr
5. bila dah cukup kembang... tumbukla doh tuh.. buang angin.. pastuh kalau lembik sangat.. tambah je tepung.. uli2 lagi.. sampai tak lekat.. pastuh... roll la dier... pastuh.. buh la atas pan pembakar.
6. buh la sos pizza tuh, then letak topping and cheese sesuka hati.
7. bakar dalam 150-170 degree about 25 mins atau dah perang2 tuh angkat la..


BAHAN-BAHAN SOS

1. tomato puree
2.sedikit garam
3.sedikit gula
4.oregano
5.thyme
6.basil


CARA-CARANYA
Masukkan semua bahan-bahan dan kacau sekata


BAHAN-BAHAN TOPPING
Mengikut cita rasa masing-masing
Antaranya:

1.mozarella cheese
2.cendawan butang dlm tim
3.sausage
4.isi ayam cincang( di tumis)
5.isi daging cincang( d tumis)
6. isi ketam
7. bawang besar
8. tuna/ sardin
9. lada bangla
10. nenas (tin)
12. macaroni
13. udang( yang dah d tumis..emm yummy)

Bakar lah di oven...atau...di kuali( mcm yg saya buat,,,,miahahhahaha)
tp bukan sembarang periuk k... periuk yg seswai juak lah utk bakar kek/ roti..
tau...
soal brapa lama...tu i x pasti..ehhe..
sbb... i sentiasa jaga pizza i... agak2 dah masak... 
i pun matikan api... hehe.. 

Slamat cuba lah..

Adik2 saya kata....SEDAP!!   ^_^




4 comments:

kaloy_tnp said...

balik sabah nnt buatkan aku pizza k.... hurmmmm... mau rasa pizza ko tu..... jgn kuat mkn nnt gmuk... ahhahahah

E.KA said...

buat sendiri...kan resepi sudah ada di atas..huhuhu..biar la gemuk asal bahagia.....

kaloy_tnp said...

nda mau... mau rasa tgn kau jgak... heheheh

Hurun Akita said...

amboi2...kamu igt tgn saye ni makanan kew..haha