sejak study kat semenanjung,,
I slalu ngidam2 nk makan udang...
kat semenanjung x best makan udang..tak puasss kot...
yer lah....udang dah lah kecik...
udang biasa plak tu...di tambah2 lagi harganya mahal..
tapi... kalau kat umah...free of charge(parent bli..sy mkn aje =p)
udang harimau... udang galah....
besau2 lagi... huhu
Lain ceta....
hari ni i masak udang galah masak merah....
salah satu my favorite cook.
utk masak merah,, i suka udang galah yg kecik...
anak udang yg muda2 dah manisss rasanya...
Let me share u the recipe...
BAHAN-BAHANNYA....
- -beberapa ekor udang galah
- -serbuk jitan manis
- -sos cili
- -rempah ratus(bunga lawang,kayu manis,ketumbar)
- suma sikit2 je k
- -cili boh ready made (i pakai jenama puteri)
- -bawang besar
- -bawang merah
- -sos tiram
- -secubit gula dan garam secukup rasa...
- tak di lupa... Aji namoto..
CARA MEMBUAT :
- Asam garam kan udang..
- goreng udang tersebut
- lepas tu, tumis bawang merah yg di tumbuk bersama2 halia & rempah ratus
- masukkan cili boh, sos cili, dan sos tiram
- agak2 dah naik bau...masukkan air perahan asam jawa
- biarkan seketika hingga sos tersebut masak..
- then masukkan bwg besar yg dipotong bulat2
- last skali... masukkan udang yg dah di goreng ke dalam sos..
- gaul2 udang agar sebati sg sos..
- angkat..dan siap utk di lahap...MIAHAHAHAHAHA (^_~)
Nampak sedap kan??? Memangg sedap ^_~ |
No comments:
Post a Comment